Login

    

Statistieken

We hebben 34 gasten en geen leden online

Vandaag58
Gisteren358
Deze week1401
Deze maand7237
Totaal237144

FT Nutball

Wat hebben we toch een mooie hobby. Tenminste dat vind ik. En gezien het enthousiasme dat er op de vrijdagavond is in de Hooidollen denk ik dat er meer zo over denken. We zijn met onze vlieghobby wel een beetje afhankelijk van het weer, maar zo in de winter periode hebben we wel weer mooi een uitwijk naar de sporthal op diezelfde vliegbasis. Wat hebben we het toch weer mooi voor elkaar. Echter als je alleen maar een vliegtuig hebt voor buiten en niets voor binnen kan je ook weer twee dingen doen: kant-en-klaar kopen of zelf bouwen. Nou daar hoefde ik niet lang over na te denken. Er werd mij direct gevraagd toen de data’s voor indoor vliegen bekend waren of ik ook indoor ging vliegen. Met het antwoord ja was dan ook direct de opmerking “ Nou dan zien we je vrijdag wel in de Hooidollen en daar gaan we weer een paar indoor toestellen maken en kan je direct mee doen. Dus zo gezegd zo gedaan…. Onder genot van een drankje, hapje (heet!), een gezellig praatje en de hulp van Berend zijn er dus een aantal avonden gezellig doorgebracht met als resultaat een indoor toestel ( hoe heet dat ding ook al weer…. ).


Nutball1Maar zelf had ik ook niet stil gezeten. Ik volg al een lange tijd een groep enthousiaste modelvliegers uit Amerika. Zij hebben een eigen YouTube kanaal “ Flite Test ”. Zij maken op basis van depron toestellen. In het begin alleen voor buiten, maar nu ook kleinere versies die geschikt zijn voor binnen. Ook beoordelen zij wel toestellen van fabrikanten en halen gekke stunts uit. Maar wat heeft dit dan nu te maken met het indoor vliegen? Nou ik heb een tekening van een van hun toestellen meegenomen naar de Hooidollen en daar laten zien. Het gaat hier om de FT Nutball. De naam doet al een beetje de vorm vermoeden. Het is een ronde vliegende schotel met een knik links en rechts in de vleugel en met een bakje eronder voor de RC benodigdheden.


Overigens gebruiken zij een depron die aan beide zijden beplakt is met papier. Dit heeft als voordeel dat je een hele mooie afwerking krijgt en een steviger constructie. Dit is niet verkrijgbaar in Nederland of ergens anders in Europa. Dat terzijde… Berend vond het wel een geinig ding en zei dat we die ook nog wel even konden maken. Zoals je ziet heb je alleen een hoogte en een richtingsroer. Misschien voor mij als beginner toch wel wat handiger in de sporthal. Ook ik heb gemerkt dat die muren zich echt niet verplaatsen of meegeven als je even de verkeerde kant op stuurt. Dus na twee avonden knutselen (ja dat heb je als beginner) was hij dan eindelijk klaar. Ik moet overigens wel even melden dat dit project ook weer mede mogelijk gemaakt is door Berend en Ron. Berend heeft weer geholpen met bouwen (?) en Ron stelde nl zijn motor en regelaar en servo’s beschikbaar. Deze had hij voorlopig toch niet nodig, want hij ging even niet indoor vliegen. Berend was ondertussen zo nieuwsgierig naar dit modelletje dat hij even in 1 avond een voor hem zelf inelkaar had gezet en er mee had gevlogen. Nou dat ging erg goed zei hij… Dus ook zeer geschikt voor mij als beginner….

Nutball2Nou dit is dan die van mij. Zoals je ziet geen wielen er onder. Het moet toch vliegen en niet rijden…. En het moet licht blijven. Hij is gemaakt van 3 mm depron en verder is er gebruik gemaakt van de gebruikelijke materialen voor indoor vliegen. Het is niet goed te zien, maar de vleugel tips zijn met de gele marker geel gemaakt en er onder is het blauw. Nu is het wachten op de eerst mogelijke indoor vliegavond voor de vuurdoop.

Die groep (Flite Test) hebben overigens meer eenvoudig te bouwen modellen op basis van depron. Zo wil ik een vliegende vleugen bouwen, maar dan op basis van 6 mm depron. Die kan dan wel buiten gebruikt worden. Ik weet nog niet of ik dat met ons depron ga doen of dat ik het in Amerika ga bestellen bij Flite Test. Het is nu nog erg duur om die kits hier te krijgen, maar Flite Test is bezig om de verzend kosten te verlagen en/of te kijken om een depot in Europa te krijgen. Maar voor de mensen die nieuwsgierig zijn geworden is dit de website: www.flitetest.com.

Ik kan wel van alles willen…laten we eerst maar eens een vliegbrevet gaan halen… :)

Marc Laagland


Weather data OK.
Vliegbasis Leeuwarden
-4 °C
Weather details